måndag 25 februari 2008

Mat från förr...

Berit och jag började fundera vad vi fick till mat när vi var små.

Vi kom båda fram till att det var mycket kokt fisk och plättar.
Kokt saltad aborre, kokt saltad strömming, stekt strömming, kokt gädda.

Stekt fläsk med runda päron (oskalade förstås) Vi hade ett tag en gris som slaktades varje höst så det blev mycket stekt fläsk. Så lagade mamma rullsylta och pressylta utav grishuvudet.

Pappa ville gärna äta lakkorv, korngryn, stekt gröt och stekt potatismos hörde till hans favoriter! (blä från mej). Han var ju inte hemma så ofta, var sjöman.
Så ville han ha kokt höna med ris och curry på söndagar och riset skulle helst stälpas ur en kopp så det låg som en vacker rund hög på tallriken. Sjömansfasoner...

När det var bara mamma och vi barn hemma blev vår basföda hemvete med edamer ost och plättar varje söndag!
Blev man godissugen så bakade jag oftast en toscakaka och negerbollar.

Och så får jag inte glömma hare, det åt vi massor för pappa var en inbiten jägare.
Den var mamma duktig på att flå. Förr levererades bytet hem och husmor fick ta hand om styckningen.
Nu samlas gubbarna i nåt garage och styckar sina byten...

I morgon blir det ingen blogg för då är jag till Uppsala och handlar:
garderober, skåp, diskbänk, tvätthoar till grovköket, kökskakel, golv till sovrummet och klädkammaren, tapeter till klädkammaren, fogmassa, tapetklister, hyllkonsoler o.s.v.

GRATTIS PÅLLE på din dag den 26 februari HURRA HURRA HURRA!

6 kommentarer:

Anonym sa...

Hej Ledsamt det med Lilian;men du far trosta dej med att hon har det bra nu ,kanske bast som sker Halsningar Betty o Sune

Anonym sa...

Hallo,
Inte gynnar du de stackars Åländska affärsmännen alls !!

Anonym sa...

han kan inte ha smakat många olika rätter om stekt potatismos och gröt var en favorit../cassie

Anonym sa...

Kom på att jag fick steka plättar till söndagslunch,mor Lea stekte tjocka ljusa jag tunna mörka. Jag tycker om stekt mos faktiskt.De fanns inte mycket att välja på i affären.Maten ransonerades på min tid.Fläsket från grisarna var gott. Ha de bra./Berit

Anonym sa...

Pålle tackar för hälsningen!
har du tömt vår postlåda undrar jag..börjar väl bli kris annars kanske../petra

Anonym sa...

Hej.
Korngryn är ju smaskens! Pappa brukade laga slaktgryn när jag var liten - himla gott men man kanske inte vill veta allt som den innehöll. Jag lagade en irländsk lammsoppa förra veckan som innehöll bl.a korngryn och smakade riktigt bra.
Hoppas att ni har hunnit handla allt ni planerat - det var ju inte lite precis...
H/E-L