söndag 27 januari 2013

Väderleksrapport...

För några år bakåt.

Hösten 2010 Då kom snön och kylan redan i november. Kommer ihåg att vi tyckte det var konstigt att det snöade fast det var många minusgrader. Under julen var det minus 10 grader.

Januari 2011 då var det ovanligt milt i januari.
Februari kom en köldknäpp och det kröp ner till minus 20 grader på nätterna och tio på dagarna men det varade bara en vecka i mitten av månaden.
Mars var ändå ganska mild men snön låg kvar ända in i april. Minns att jag undrade om mina tranor skulle komma när det var snö på åkrarna men dom kom den 5 april.

Hösten 2011 Då var det högt vatten i massor och stormade rejält. Hela december var det milt, dom första minusgraderna kom på nyårsafton.

Vintern 2012 Så kom snön, ganska mycket. Det kunde vara kallt nån dag så blev det milt med både snö och regn.
I februari kom det mycket snö och i mitten på februari var det en köldknäpp igen ner till minus 20 på nätterna. Sedan blev det mildare i mars.
Snön låg kvar i år igen in i april men mina tranor stod på åkern igen den 5 april.

Hösten 2012 Denna höst har det inte varit högt vatten alls.Så kom snön tidigt igen, i slutet av november så snöade det hela december och var kallt.

Och nu har vi haft det lite kallt om öronen i januari, men inte mycket snö som kommit. Nu får vi väl vänta oss en köldknäpp i mitten på februari igen om det skall likna tidigare år. Så får vi hoppas mars blir mild och snön är borta när tranorna kommer.

Fast om det stämmer att om det är mycket utvatten under hösten blir det en kall vinter med mycket snö.  Så då kan det bli kallt om örorna länge än...

För ju lite dagbok så jag har det mesta nedskrivet. Så håller jag också koll på hur mycket ved det går åt.

hösten -10 vinter -11     19 pallar
hösten -11 vinter -12     15 pallar

Och nu har jag börjat elda på pall 10 Spännande att se hur mycket det blir i år...

Inga kommentarer: