söndag 28 november 2021

Nu vet vi!

 

Vilken sjukdom Moniz lider av, det kunde dom konstatera i Åbo efter ryggmärgsprov och magnetröntgen.


Guillain Barres syndrom. Den kan man få efter en infektion som sätter sig på nervtrådana och förlamar vissa delar av kroppen. Med början i benen och så går den uppåt i kroppen dom första 3-4 veckorna sedan stannar den av. Många vuxna har haft den och en del kan bli så sjuka att dom hamnar i respirator om det går på andningen. Men man skall bli frisk, fast det kan ta månader men snabbare om man är barn har jag läst på.


För Moniz har den gått upp från benen till urinblåsan eller att hon får svårt att kissa och att ringmuskel  slappnar av. Där för har hon nu bajsat på sig men inte kissat. Så den stackarn tömde dom blåsan på henne och det var en pärs för mamman att hålla i henne. Sedan skulle dom sätta in kateter men då krävde Casper att hon skulle få lugnande så hon inte märkte nåt. Så stack dom henne i näsan när dom skulle ta covidtest så det började blöda. Inte har hon ätit bra så hon har tunnat ur, har inte fått träffat henne men dom skickar bilder så man får följa med.


Så fick dom fara hem från Åbo igår, Zandra tog färjan och bilen och Moniz och Casper åkte helikopter för dom ville inte utsätta henne för en lång båttur. Så fick dom sova hemma i natt men skulle ta sig till sjukhuset idag igen och nåt mer har jag inte fått rapport om än. Man vill inte nojsa med dem för dom har det nog jobbigt nu. Alla tre...


Här hos oss lovade dom kallare vinter så då måste jag ta hand om mina Mårbacka pelargoner så dom inte skulle frysa ihjäl.



Hade två stora så dom har inte rum inne.



Så jag kapade ordentligt nu, så bar mannen ut dom till förrådet där brukar det hållas +grader. så vi får se till våren om dom orkar ta sig. Mårbacka är ju lite svårare än vanliga pelargoner.


Nu har vi haft 4 minusgrader i två dagar och även andra djur börja söka sig runt knutarna.



Idag stod den här fina bocken och städade upp runt fågelbordet.


Så firade vi en Lilla Jul igår kväll, men sill, jansson och skinka. Mannen har fått upp julbelysningara i fönster och utomhus. Snart skall nog granen sättas på plats men väntar lite längre fram mot lucia kanske...


Inga kommentarer: