onsdag 30 november 2016

Laddar upp för kylan...


Idag skall jag visa er hur det går till att ta in ved hos oss.


Lennart lyfter fram en pall ved med traktorn.


Den där pall-lyften är jäkligt bra att köra in veden i pannrummet med.


Här är den strax inne. En sån här häck med ved räcker 2 veckor att värma huset med, om det håller sig runt nollan. Men blir det kallare mot minus 10 då räcker den bara en vecka. Vi märker upp våra vedhäckar så vi eldar alltid dom äldsta först. Dom här är tre år gamla så veden är torr och fin och ger den bästa energin.
Så fort en häck blir tom så fyller vi upp den md ny kapad ved. Vi har alltid 38 häckar på lut. Och just nu är Lennart till skogs och tar vara på en gran som lade sig ner i senaste stormen. Så då har vi jobb på vedbacken igen med att kapa och klyva. Båda två gillar vi att jobba med veden.

När vi reser bort så har vi bara att koppla på jordvärmen, så huset hålls varmt. Sommartid så sköter solen om värme och varmvatten.


 Så lite om fågellivet runt knutarna. Efter att isen lade sig för nån vecka sedan så blev en av svanungarna lite fastfrusen, men den klarade livhanken men något är fel på den. För den har blivit utstött ur familjen. Förr var det fem ungar i flocken nu är dom bara fyra. Och den ena håller sig långt från familjen. Tycker så synd om den men den har sällskap av dom andra fjolårssvanarna, en flock på ca 30 stycken. men jag befarar att den inte kan flyga! För alla andra flyger iväg en stund fast dom kommer snabbt tillbaka. Men han här han bara simmar på för sig själv.

Så jag befarar att han kan bli örnmat när sedan isen lägger sig på viken. Hur det går för våra andra svanar återstår att se. Nu när fågelinfluensan härjar här. Härom dagen låg det massor med vigg här tillsammans med svanarna och det är ju vigg dom hittat döda av influensan här i Lemland.
 Så undrar man om småfåglarna kan klara sig från den?

Inga kommentarer: