måndag 20 april 2020

Gammalt och antikt...



Mannen behövde något att linda upp över och underternen till näten på. Då hittade vi den här Härveln på vinden i gamla huset. Så det gick så bra. Så fick en man det som sydde fast nätslingorna på det. När vi fick den tillbaka sade han: Det här är gamla grejer som ni skall vara rädda om det finns även ett bomärke på den!





Jag har ju många konstiga böcker även en med Åländska bomärken, som är ett måste om man släktforskar. Så in och bläddra i den.



Så här ser bomärket ut. Jag hittade det i boken, det kom från en annan by här i Lemland och gården kallades för Andersas. Där kunde jag sedan hitta dom här ägarna i en annan bok som Håkan Skogsjö gett ut om Lemland. Så det blev en intressant läsning.




För under senare del av 1800 talet blev huset sålt till Lundberg och där föddes Ålands första tandläkare. Som ärvde huset men han var ogift och inte några barn så han testamenterade huset till Ålands hembygdsgård. Nu är det uthyrt till lite yngre människor som bor där nu.
Jag kontaktade en bekant som kan det mesta om Flaka och fick reda på var huset finns, så då var vi dit och trynade, såg att det verkligen var ett gammalt men välbehållet hus.

Undrar hur den härveln hamnade hos oss? Det finns en härvel till på vinden men den är inte lika stadig som den här och utan bomärke.




Så hittade vi även foten med veven som härveln skall sitta i . Nu skall jag putsa bort gammat damm och fågelskit, så skall dom få förvaras ordentligt.

Annars så fortsätter det att vara lugnt på Åland med coronan, hittills 11 smittade och dom 8 första är friska vid det här laget och kanske dom tre sista också. För nu är ingen ny hittad på över en vecka.
Men än hålls skolorna stängda liksom krogar och cafeer. När vi rör oss i affärer så gäller det att sprita händerna och hålla avstånd ännu. 

Inga kommentarer: