Vad gott det blev när man kom hem och kunde ta fram eget bakat frukostbröd!
För där nere i Europa var inte brödet nån hit. På vissa ställen kunde man inte gå ut på morgonen och köpa färskt bröd. För man stod ju på bondvischan bland råmande kor. Och var brödet inte färskt så var det torrt och segt. Limporna dom hade var mest bara sura, och vitt bröd är bara luft och det håller man sig inte mätt på.
Så idag i stormen så håller jag mig inne och bakar lite mer bröd. Är det nån som vill prova på så kommer receptet här.
50 gr jäst,, 5 dl vatten, 1/2 dl sirap, 2 msk matolja, salt efter smak minst 3 tsk och så lite till.
Som ljummas upp i en kastrull på spisen...
Finriv morötter 3 stycken men det skall bli 5 dl. Så blandas vätskan med morötterna och 2 dl havregryn,
2 dl solrosfrön, 1 dl hela linfrön, 1 dl vetekli, 2 dl grovt rågmjöl och så torkade tranbär efter smak och tycke. Och till sist ca 9 dl vetemjöl.
Jag låter degen bli lös så den kan bara klickas ut på plåten med en stor sked. Blandar ihop den i hushållsassistenten.
Låt den jäsa i 1 timme i bunken sedan 1/2 timme på plåten innan dom skickas in i ugnen som skall vara 250 grader i 15 minuter. Av den här degen får jag ca 16-17 bullar.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar